Dead Space Remake Hands-On Preview - Ruimte voor verbetering (2024)

Dead Space

Ruimte voor verbetering.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.

byTom Van Stam

Geplaatst op 14 oktober 2022 17:01

De Remake van Dead Space komt begin volgend jaar uit en wij konden er alvast mee aan de slag. Dat beviel ons ontzettend goed, al is er ook ruimte voor verbetering.

Trouw aan de bron

Hoewel 2008 klinkt alsof het net voorbij is, ligt het toch alweer veertien jaar in het verleden. Is het te vroeg voor een remake van Dead Space? Als het aan Motive Studio ligt in ieder geval niet en wij hebben er eigenlijk ook geen problemen mee. Het laatste deel - Dead Space 3 - kwam uit op de PlayStation 3, Xbox 360 en PC. Er is dus een gehele generatie overgeslagen en wij hebben ontzettend veel zin om te griezelen in een grotendeels verlaten ruimteschip.

Dead Space Remake Hands-On Preview - Ruimte voor verbetering (2)

Na mee te hebben gewerkt aan Star Wars Battlefront II, kwam de studio met Star Wars: Squadrons op eigen benen te staan. Voor Dead Space gaat de studio opnieuw te ruimte in, al is het op een compleet andere manier dan ze gewend zijn. Dead Space is geen vrolijke shooter waar je het met een team tegen een ander team opneemt. Het is een duistere horror game, vol met gore. Daarnaast zijn ook nog eens de originele makers Glen Schofield en Michael Condrey niet betrokken bij het project. Dat klinkt als een grote uitdaging voor Motive Studio, maar op knappe wijze weet het toch ontzettend trouw aan het bronmateriaal te blijven.

Een van de manieren waarop de studio dit bewerkstelligt is door transparantie en het luisteren naar feedback uit de community, die kennelijk nog steeds levendig is. Eens in de zoveel tijd zet ontwikkelaar Motive een stream online waarin het uitleg geeft over hoe bepaalde onderdelen in de game worden gemaakt. Daardoor weten we eigenlijk voor het spelen van de game al waar wij, maar ook andere spelers, aan toe zijn.

Dead Space Remake Hands-On Preview - Ruimte voor verbetering (3)

Klamme handjes

Mogelijk lees je dit en denk je Dead Space? Nog nooit van gehoord. Dead Space is een horror game die zich afspeelt in de ruimte, specifieker op een ruimteschip. Dit ruimteschip heet de USG Ishimura en er zijn daar verschrikkelijke dingen gebeurd. Spelend als hoofdpersoon Isaac Clarke, nu compleet met voice acting, mag jij als speler uit gaan zoeken wat er allemaal aan de hand is. Een van de lastigere obstakels in de game is dat een groot deel van de bemanning is veranderd in Necromorphs. Qua benaming is dat mogelijk een referentie naar Xenomorphs uit de Alien franchise, al gedragen ze zich wel anders. De ontwikkelaar zegt ook dat er veel inspiratie is gehaald uit de sci-fi films uit die tijd.

Deze Necromorphs verstoppen zich niet, al komen ze zo nu en dan wel uit een onverwachte hoek waardoor het zeker regelmatig schrikmomenten oplevert. Toch is Dead Space niet echt een titel die het moet hebben van jumpscares. De momenten waarbij het echt spannend wordt in Dead Space, komen voornamelijk tot stand bij een groot aantal vijanden en een klein aantal wapens of kogels. Daardoor moet je slim gebruik maken van de omgeving om te kunnen overleven op dit angstaanjagende ruimteschip. Dat levert regelmatig bezwete handen op. Het claustrofobische gevoel dat ontstaat door de smalle gangetjes is absoluut geen pretje, zeker als je bedenkt dat de smalle gangetjes regelmatig gevuld zijn met Necromorphs of andere nare wezens.

Dead Space Remake Hands-On Preview - Ruimte voor verbetering (4)

Die Necromorphs zien er trouwens werkelijk fantastisch uit. Ik zou graag levensecht zeggen, ware het niet dat ze voor zover ik weet gelukkig niet echt zijn. Verder spelen ze een belangrijke rol in het overleven in de wereld. Zo dien je de ledematen van deze wezens van hun romp te schieten om ze daarna weer te gebruiken om anderen te spiezen.

Cinematografisch hoogtepunt

De remake van Dead Space past een cinematografisch trucje toe waar ik persoonlijk groot fan van ben. De game bestaat namelijk uit één doorlopende scène. Wanneer je bij een nieuw hoofdstuk in de game komt dan zie je enkel de tekst in beeld, maar je wordt nooit uit de ervaring gehaald doordat er opeens een laadscherm is. Überhaupt ziet Dead Space er zo goed uit, dat je bijna niet zou zeggen dat het een remake is. Wat dat betreft heeft Motive de opgedane kennis die het heeft verworven met eerdere games wel goed toegepast op hun nieuwste telg. Wanneer je een game als Battlefront II opstart, dan ziet deze er momenteel nog steeds erg goed uit. Dat lot lijkt Dead Space ook bezegeld te zijn. Met name in de details doet de game het erg goed. Zo heeft het geweldige belichting, maar ook het aflezen van je levensbalk op een fysiek voorwerp in plaats van een HUD werkt erg goed voor de meeslependheid van de game.

Hoewel de game over het algemeen heerlijk speelt en we ontzettend benieuwd zijn naar de uitwerking van de volledige release, moeten we toch een kleine kanttekening plaatsen. Dead Space blijft een titel uit 2008, al is dat er niet altijd aan af te zien. Je merkt het wel in de gameplay die op bepaalde vlakken in 2008 al vooruitstrevend was, maar op andere gebieden juist alweer snel is verouderd. Het schieten voelt modern, zeker wanneer je ledematen van lichamen af schiet. Andere onderdelen, zoals puzzels of de opdrachten die je in het spel krijgt, zouden momenteel misschien anders worden opgelost door ontwikkelaars. Als The Callisto Protocol binnenkort in december verschijnt, waar de eerder genoemde Schofield als regisseur aan werkt, ben ik benieuwd welke vernieuwingen daar wel worden toegepast.

Voor Dead Space mag er best wat tijd vrijgemaakt worden.

Als je Dead Space al eerder hebt gespeeld zitten er ontzettend veel gelijkenissen in de game met het origineel. Wil je jezelf nogmaals onderdompelen in die wereld dan kun je aan de slag met de remake, maar bedenk je wel dat ontzettend veel onderdelen in de game niet zijn veranderd. Wat betreft visuals, animaties en audio is er best veel op de schop gegaan. Het raamwerk daarentegen is dus nog grotendeels hetzelfde. Voor veel mensen zal dat voelen als thuiskomen, maar ik kan het ook begrijpen als je dezelfde game niet nogmaals hoeft te spelen. Gamers hebben tegenwoordig maar beperkte tijd met de talloze online multiplayer games die er verschijnen, maar voor Dead Space mag er best wat tijd vrijgemaakt worden. De remake van Dead Space komt op 27 januari 2023 uit op PlayStation 5, Xbox Series X en PC.

Wanneer je iets vanuit dit artikel koopt, krijgt IGN Benelux mogelijk een deel van de inkomsten.

Gerelateerde artikelen

2dagen, 20uur Comments Amazon Luna en bijbehorende controller uitgebracht in Nederland

4dagen, 13uur Comments Batman: Caped Crusader Exclusieve Trailer

2maanden, 2weken Comments EA beëindigt geruchten: aan een Dead Space 2 remake is nooit gewerkt

9jaar, 11maanden Comments Alle PlayStation Plus-games van juli
IGN Benelux Podcast Livestream
Reacties
Dead Space Remake Hands-On Preview - Ruimte voor verbetering (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Rubie Ullrich

Last Updated:

Views: 5649

Rating: 4.1 / 5 (52 voted)

Reviews: 83% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rubie Ullrich

Birthday: 1998-02-02

Address: 743 Stoltenberg Center, Genovevaville, NJ 59925-3119

Phone: +2202978377583

Job: Administration Engineer

Hobby: Surfing, Sailing, Listening to music, Web surfing, Kitesurfing, Geocaching, Backpacking

Introduction: My name is Rubie Ullrich, I am a enthusiastic, perfect, tender, vivacious, talented, famous, delightful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.